Nieuws

Top-50 opleidingen en open dagen 2017-2018 - 22-02-2018

Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (1) en de Radboud Universiteit Nijmegen (2) zijn de best bekeken opleidingen op Qompas StudieKeuze. Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen volgt op 3. Maastricht University is met 3 opleidingen het best vertegenwoordigd in de top 10: Gezondheids- wetenschappen (7), Geneeskunde (8) en International Business (9).

 

Meisjes op de havo zien Engelstalige studie niet zitten - 13-02-2018

Havo-meisjes zijn van alle scholieren het meest negatief over een Engelstalige studie. Slechts een kwart (26 procent) wil dit. Van de havo-jongens wil 29 procent Engelstalig onderwijs. Vwo-meisjes (55 procent) en -jongens (64 procent) zijn veel positiever dan de havisten. Dat blijkt uit een steekproef van Qompas onder 640 scholieren uit vooral de bovenbouw havo en vwo. Qompas is gespecialiseerd in loopbaanoriëntatie, studie- en carrièrekeuze.

 

Qompas neemt TKMST.nl over van EDG Media - 19-01-2018

Per 1 januari 2018 heeft Qompas de titels TKMST.nl, Examen.nl en Collegenet.nl overgenomen van EDG Media. Met deze overname breidt Qompas zijn online aanbod uit op het gebied van studie-, beroeps- en carrièrekeuze. De titels zijn goed voor een bereik van meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Naast de bestaande online studiekeuzemiddelen, zal Qompas met TKMST.nl zich meer gaan richten op particulieren en op uitbreiding van ‘social content’.

 

Nieuw in de top-50: Lerarenopleiding Basisonderwijs - 21-12-2017

De opvallendste nieuwe binnenkomer in de top-50 is Lerarenopleiding Basisonderwijs die vorige maand niet in de lijst stond en nu op nummer 2 binnenkomt. Andere studies waarin de interesse is toegenomen zijn Verloskunde en Tandheelkunde, beide nieuw in de top-10. Ook in de uitgesplitste lijsten zien we deze studies hard stijgen. Bij havo-jongens is Verloskunde zelfs de hoogst genoteerde nieuwe binnenkomer.

 

Havist en vwo’er willen niet voor de klas; mbo’er juist wel - 05-12-2017

Mbo’ers willen vaker leraar worden dan havisten en vwo’ers. Als zij in armere wijken wonen, worden zij liever leraar in het voortgezet onderwijs of basisonderwijs dan wan-neer zij in rijkere buurten wonen. Als de overheid studenten een financiële tegemoetkoming geeft om voor het leraarschap te kiezen, zijn mbo-studenten met laagopgeleide ouders daartoe het meest bereid.

 
 
 
 
 
 

Qompas in
Nederland

voortgang

Qompas wordt inmiddels op de helft van alle middelbare scholen met een havo/vwo afdeling ingezet voor profielkeuze en/of studiekeuze.
Wilt u weten welke scholen dit zijn?

Klik hier om ze te bekijken.

Daarnaast heeft Qompas sinds september 2013 voor VMBO scholen een eigen lesmethode.

Meer informatie over Qompas Vmbo/mavo